ΕΛΛΑΔΑ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές προβλέψεις εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα επιτύχει το 2024 ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2,1% και θα διατηρήσει μια παρόμοια εικόνα ανάπτυξης το 2025 και το 2026, υποστηριζόμενη από την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRP). Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται οι μακροοικονομικές προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών στην εισηγητική έκθεση κρατικού προϋπολογισμού 2025. Το 2025 το έλλειμμα της Γενικής κυβέρνησης κατά ESA θα περιοριστεί στο 0,6% του ΑΕΠ. Το χρέος της γενικής κυβέρνησης το 2024 εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 4,0δισ. στα €365 δισ και θα μείνει στα ίδια επίπεδα και το 2025. Ωστόσο, το 2025 η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 4,5% θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση του λόγου χρέος προς ΑΕΠ από 154% το 2024 στο 147,5% το 2025. Αναφορικά με το δημόσιο χρέος το ΥΠΟΙΟ στοχεύει να συνεχίσει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Greek Loan Facility (GLF), τα οποία έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο, και τον Δεκέμβριο του 2024 να προχωρήσει στην αποπληρωμή δανείων ύψους €7,94 δισ. που λήγουν την περίοδο 2026-2028. Στις 22 Νοεμβρίου 2024, ο οίκος αξιολόγησης Fitch διατήρησε το αξιόχρεο της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα «ΒΒΒ-» με σταθερές προοπτικές (Stable Outlook).
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Η αδιαμφισβήτητη εκλογή του Ντ. Τραμπ ως νέου Προέδρου των ΗΠΑ με την ταυτόχρονη επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων και στα δύο σώματα του Κογκρέσου δημιουργεί αβεβαιότητα για το ποια ακριβώς θα είναι η οικονομική πολιτική το επόμενο διάστημα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ύψος των δασμών στις εισαγωγές από τις διάφορες χώρες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία και τους πρόδρομους δείκτες, ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης φαίνεται να διατηρείται, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας τον Νοέμβριο βελτιώνονται, ενώ και ο πληθωρισμός διαμορφώνεται σχετικά κοντά στον στόχο του 2% της Fed χωρίς, ωστόσο, να καταγράφει περαιτέρω βελτίωση κατά τους τελευταίους μήνες.
Στην Ευρωζώνη, η ανάπτυξη κατά το γ΄ τρίμηνο επιβεβαιώθηκε στο 0,4% σε τριμηνιαία βάση και ο γενικός πληθωρισμός βρίσκεται στον στόχο της ΕΚΤ. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία και οι πρόδρομοι δείκτες υποδηλώ-νουν συνέχιση της πολύ ήπιας ανάπτυξης, ενώ όλο και εντονότερος προβάλλει ο κίνδυνος αποβιομηχανοποίησης με τη μεταφορά δραστηριότητας σε χώρες με ευνοϊκότερες συνθήκες. Συνεπώς, η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αποτελεί θετική μεν εξέλιξη, αλλά δεν αρκεί για να διασφαλίσει μία ικανοποιητική αναπτυξιακή προοπτική μεσοπρόθεσμα.
Στην Κίνα, τα στοιχεία του Οκτωβρίου καταδεικνύουν μικρή ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης, ως μία πρώιμη θετική αντίδραση στα σημαντικού ύψους μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που ανακοινώθηκαν τελευταία.