ΕΛΛΑΔΑ
Το α’ τρίμηνο του 2024, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% σε ετήσια βάση, ρυθμός που παραμένει σημαντικά υψηλότερος του μέσου όρου της Ευρωζώνης (0,4%). Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις συνέβαλαν θετικά στην αύξηση του ΑΕΠ.
Στις 19.06.24, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.E) δημοσίευσε τη 4η Έκθεση Mεταπρογραμματικής Εποπτείας (Post-Programme Surveillance Report) για την Ελλάδα. Η Ε.Ε. επιβεβαίωσε την εκτίμησή της για ρυθμό ανάπτυξης 2,2% φέτος και 2,3% το 2025 υποστηριζόμενη από την επιτάχυνση των επενδύσεων και τη σταθερή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Το δημόσιο χρέος αν και παραμένει υψηλό, αναμένεται να μειωθεί βραχυπρόθεσμα και να διατηρήσει την πτωτική τροχιά.
Η Ε.Ε εξέδωσε στις 14 Ιουνίου, θετική προκαταρκτική αξιολόγηση για το αίτημα εκταμίευσης €2,3 δισ. από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (TAA), που είχε καταθέσει η Ελλάδα. Επίσης, στις 6 Ιουνίου υπέβαλε στην Ε.Ε. το τέταρτο αίτημα εκταμίευσης πόρων ύψους €1 δισ. από το TAA, για επιχορηγήσεις.
Στις 31 Μαΐου ο οίκος αξιολόγησης Fitch διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στη βαθμίδα "ΒΒΒ-" καθώς και τις προοπτικές (outlook) σταθερές.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Στις ΗΠΑ, η γενικότερη εικόνα παραμένει καλή. Ωστόσο, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία και οι πρόδρομοι δείκτες συνιστούν ενδείξεις συγκράτησης της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας γίνονται σταδιακά λιγότερο ευνοϊκές. Παράλ-ληλα, η εξέλιξη του πληθωρισμού καταδεικνύει ότι η επίτευξη του στόχου της Fed πιθανότατα θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο από ό,τι αναμενόταν. Συνεπώς, η πρώτη μείωση του βασικού επιτοκίου της Fed εκτιμάται ότι δεν θα αποφασιστεί νωρίτερα από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Στην Ευρωζώνη, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία και οι πρόδρομοι δείκτες στην πλειοψηφία τους είναι συγκρατημένα. Από την άλλη, θετικά επιδρά η πολύ καλή εικόνα στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, η ΕΚΤ προχώρησε τον Ιούνιο στην πρώτη μείωση κατά 25 μ.β. των βασικών επιτοκίων της καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται αρκετά κοντά στον στόχο της. Όμως, η ελαφρά άνοδός του τον Μάιο εφόσον συνεχιστεί, πιθανότατα θα οδηγήσει σε πιο σταδιακή μείωση των βασικών επιτοκίων της.
Τέλος, συνεχίστηκε στην Κίνα η σχετικά συγκρατημένη οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, μένει να αποτυπωθεί η θετική επίδραση των πρόσφατα ανακοινωθέντων μέτρων.