Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων – Αύγουστος - Σεπτέμβριος

ΕΛΛΑΔΑ

Το β’ τρίμηνο ’24, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (2ος υψηλότερος ρυθμός στην Ε.Ε) και κατά 2,3% σε ετήσια βάση. Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις συνέβαλλαν θετικά στην αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Το α’ εξάμηνο του 2024 ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 2,2%. Το ονομαστικό ΑΕΠ διατηρεί ένα σχετικά σταθερό ετήσιο ρυθμό αύξησης από τα τέλη του 2023 και αυξάνεται κατά 5,1% το β’ τρίμηνο ‘24.

Στις 24.07 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Τ.Α.Α) ποσού €2,3 δισ. προς την Ελλάδα, κατόπιν της επιτυχούς ολοκλήρωσης του 4ου αιτήματος πληρωμής από το δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Συνολικά, οι ευρωπαϊκοί πόροι που έχουν εισέλθει στη χώρα από το Τ.Α.Α. ανέρχονται πλέον σε €17,2 δισ. 
Ο οίκος αξιολόγησης DBRS στις 06.09 επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα BBB (low) και αναβάθμισε τις προοπτικές (outlook) σε θετικές από σταθερές. Η Moody’s στις 13.09 επίσης αναβάθμισε τις προοπτικές (outlook) σε θετικές από σταθερές διατηρώντας το αξιόχρεο της Ελλάδας σε Ba1, ένα επίπεδο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Η υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ σε επίπεδο αρκετά κοντά στο στόχο του 2% επέτρεψε στην ΕΚΤ και τη Fed να προχωρήσουν τον Σεπτέμβριο σε μείωση των βασικών επιτοκίων τους στηρίζοντας την ανάπτυξη. Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να συνεχιστεί στο προβλεπτό μέλλον με προσεκτικά βήματα. Έως το τέλος του έτους, ειδικότερα, αναμένονται άλλες μία με δύο επιτοκιακές μειώσεις 25 μονάδων βάσης έκαστη.

Στις ΗΠΑ, τα στοιχεία και οι πρόδρομοι δείκτες συνεχίζουν να καταδεικνύουν ανάπτυξη με έναν πολύ ικανοποιητικό ρυθμό. Όμως, οι όλο και λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά εργασίας, η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος και η στασιμότητα στον τομέα της μεταποίησης συνιστούν ενδείξεις κάποιας επιβράδυνσης κατά το επόμενο διάστημα.
Στην Ευρωζώνη, η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη. Η εσωτερική ζήτηση εξακολουθεί να εμφανίζεται συγκρατημένη και προβάλλουν εντονότερα τα προβλήματα και οι προκλήσεις στον τομέα της μεταποίησης αναζητώντας τη διαμόρφωση κατάλληλων εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών.
Στην Κίνα, τα τελευταία στοιχεία ήταν πολύ συγκρατημένα και κατώτερα των προσδοκιών. Η επίτευξη του κυβερνητικού στόχου για ρυθμό ανάπτυξης φέτος της τάξης του 5% καθίσταται όλο και πιο δύσκολη.

Επικοινωνία με το Γραφείο τύπου

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο αυτής της σελίδας αλλά και οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μπορεί να χρειάζεστε από την ομάδα του Γραφείου Τύπου της Τράπεζας Πειραιώς είμαστε στη διάθεσή σας. Επικοινωνήστε μαζί μας.

 

Τηλεφωνικά: +30 210 328 8100

Μέσω e-mail: PressOffice@piraeusbank.gr