Η διεθνής αγορά αγροτικών προϊόντων συνέχισε να καταγράφει υποαποδόσεις για δεύτερο συνεχόμενο έτος (2024: -4,63%), αν και με πιο μέτριο ρυθμό σε σχέση με το 2023 (-12,91%). Κύριοι λόγοι της υποχώρησης ήταν η ενδυνάμωση του δολαρίου και οι μειωμένες παγκόσμιες αναπτυξιακές προοπτικές, παρά τη διατήρηση του γεωπολιτικού ρίσκου στην περιοχή της Μ. Ανατολής και στην Ουκρανία. Ωστόσο, σε επιμέρους επίπεδο, μεικτή ήταν η εικόνα των αποδόσεων στα αγροτικά προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές στα ΣΜΕ σιταριού (-12,18%), στο καλαμπόκι (-15,56%), στη σόγια(-22,83%), στο ρύζι (-18,94%) και στο βαμβάκι (-15,56%) σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ τις λιγότερες κατέγραψαν οι τιμές στα ΣΜΕ ζάχαρης (-6,41%). Στον αντίποδα, βρέθηκαν οι τιμές στα ΣΜΕ χυμού πορτοκαλιού (+55,37%) και στα βοοειδή (+15,04%), επεκτείνοντας περαιτέρω τα κέρδη τους στη διετία.
Αν και τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αγροτοδιατροφικός τομέας έχει έρθει αντιμέτωπος με σημαντικές προκλήσεις (δυσμενείς καιρικές συνθήκες-εμφάνιση La Niña, γεωπολιτικές αναταραχές, αυξημένο κόστος γεωργικής παραγωγής) περιορίζοντας σημαντικά την παγκόσμια ζήτηση, οι προκλήσεις πιθανά να συνεχιστούν και στο 2025. Αρχικά, η δεύτερη εκλογή Trump, επαναφέροντας πολιτικές προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο, αναμένεται να ενισχύσει την αβεβαιότητα στην αγορά εντείνοντας τις ανοδικές πιέσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Έτσι, ενώ οι υψηλότεροι δασμοί δεν συνιστούν καλή πολιτική καθώς αναμένεται να φέρουν πιθανά νέο κύμα πληθωριστικών πιέσεων πλήττοντας, ταυτόχρονα, την παγκόσμια ανάπτυξη και θέτοντας σε κίνδυνο την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής (Fed-EKT), ο αντίκτυπος τους, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα εξαρτηθεί από το μέγεθος και το εύρος τους σε κρίσιμους ή μη τομείς της οικονομίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και την έκταση των αντιποίνων από τις άλλες χώρες (π.χ. Κίνα, Ευρώπη, Μεξικό, Καναδάς). Όλα τα παραπάνω βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, με την αγορά να τηρεί μια στάση αναμονής.
Πιθανό αντιστάθμισμα στο παραπάνω αναμένεται να έχει η πορεία του δολαρίου, το οποίο, αν και κυριάρχησε το 2024 και συνέχισε να ευνοείται στην προοπτική επιβολής δασμών, σύμφωνα με τους αναλυτές, πιθανά να δείξει σημάδια αποδυνάμωσης ενισχύοντας τη ζήτηση, τα οποία θα εξαρτηθούν από την συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Fed. Παράλληλα, και η πιθανή υποχώρηση του γεωπολιτικού ρίσκου αναμένεται να περιορίσει τις ανοδικές πιέσεις των τιμών καθώς διαφαίνεται μέχρι στιγμής να υπάρχει κατάπαυση του πυρός στην Μ. Ανατολή, ενώ πιθανά να υπάρξουν εξελίξεις για οριστικό τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία μέσα στο 2025.
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για τον αναμενόμενο μειωμένο παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης το 2025 (σε 3,0% από 3,2% το 2024), περιλαμβάνοντας και την Κίνα (σε 4,5% από 5,0% το 2024), ενδέχεται να περιορίσουν την παγκόσμια ζήτηση λειτουργώντας επιβαρυντικά στις τιμές των αγροτικών προϊόντων.
Τέλος, αστάθμητος παράγοντας της διαχρονικής εξέλιξης των τιμών αναμένεται να αποτελέσουν οι καιρικές συνθήκες καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΝΟΑΑ για το 2025, θα υπάρξει μια σύντομη και αδύναμη φάση του La Niña μέχρι τον Απρίλιο του 2025, με τις συνθήκες, όμως, να εκτιμώνται βελτιωμένες και ηπιότερες τους επόμενους μήνες.