Επισκόπηση του Πλαισίου Αντικατάστασης Δεικτών Αναφοράς (Benchmark Rates Reform)
Σύμφωνα με τις συστάσεις του Χρηματοπιστωτικού Συμβουλίου Σταθερότητας (Financial Stability Board/FSB) για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας των επιτοκίων αναφοράς (benchmark rates) στις χρηματοοικονομικές συμβάσεις, οι εποπτικές Αρχές και ρυθμιστικοί φορείς, ήδη από το 2014, βρίσκονται σε διεργασίες για την ανάπτυξη νέων εναλλακτικών επιτοκίων αναφοράς (Reference Rates). Τα εν λόγω επιτόκια σχεδιάζονται με γνώμονα κυρίως, την απόλυτη διασφάλιση της διαφάνειας, συνέπειας και αξιοπιστίας τους.
Τα διατραπεζικά επιτόκια LIBOR (London Interbank Offered Rates) αποτελούν ομάδες επιτοκίων σε συγκεκριμένα νομίσματα (CHF, EUR LIBOR, GBP, JPY, USD) που διαχειρίζεται η ICE Benchmark Administration (IBA).
Την 5η Μαρτίου 2021, η οικεία εποπτική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, (UK Financial Conduct Authority - FCA) ανακοίνωσε τη μελλοντική παύση ή απώλεια αντιπροσωπευτικότητας των 35 LIBOR που παρέχονται από το IBA (CHF, EURO LIBOR, GBP, JPY και USD LIBOR διάρκειας μιας εβδομάδος και δύο μηνών μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021, ενώ για τις υπόλοιπες διάρκειες USD LIBOR μετά την 30η Ιουνίου 2023).
(βλ. FAQ - Χρονοδιάγραμμα παύσης ή απώλειας αντιπροσωπευτικότητας των LIBORs)
Aντικατάσταση των Επιτοκίων Αναφοράς (Benchmark Rates) CHF LIBOR και EONIA
Στις 10 Φεβρουαρίου 2021, δυνάμει του Κανονισμού ΕΕ 2021/168 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Φεβρουαρίου 2021, τροποποιήθηκε ο Κανονισμός της ΕΕ 2016/1011 - EU Benchmark Regulation (EU BMR) σχετικά με τους δείκτες αναφοράς σε χρηματοπιστωτικά μέσα και χρηματοπιστωτικές συμβάσεις ή για τη μέτρηση της απόδοσης επενδυτικών κεφαλαίων και πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε την εξουσιοδότηση βάσει νόμου να δύναται να ορίσει επιτόκια αντικατάστασης για ένα επιτόκιο αναφοράς.
Στο πλαίσιο αυτό, τον Οκτώβριο 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε δυο εκτελεστικούς κανονισμούς:
- (EE 2021/1847 της 14ης Οκτωβρίου 2021) σχετικά με τον καθορισμό καταστατικού υποκατάστατου για ορισμένες εκδόσεις του CHF LIBORτο οποίο χρησιμοποιείται σε κάθε σύμβαση και σε κάθε χρηματοπιστωτικό μέσο, μεταξύ άλλων, σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, εν γένει σε ενυπόθηκα και λοιπά δάνεια, στεγαστικά δάνεια, συμβάσεις δανείων λιανικής, συμβάσεις καταναλωτικής πίστης και επιχειρηματικά δάνεια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με νέο ορισθέν επιτόκιο αναφοράς το Swiss Average Rate Overnight “SARON”.
- (ΕΕ 2021/1848 της 21ης Οκτωβρίου 2021) σχετικά με τον καθορισμό επιτοκίου αντικατάστασης του σταθμικού μέσου των επιτοκίων του ευρώ για συναλλαγές μίας ημέρας (Euro Overnight Index Average, “EONIA”) ως δείκτη αναφοράς, με νέο ορισθέν επιτόκιο αναφοράς το Euro Short-Τerm Rate “€STR”.
Διατήρηση EURIBOR Benchmark Rate
Αναφορικά με το Euro Interbank Offered Rate (EURIBOR), το 2019 εφαρμόστηκε επ’ αυτού μεθοδολογική αναμόρφωση σε ευθυγράμμιση με τα όσα ορίζουν οι εποπτικές οδηγίες που αναφέρονται στην ΕΕ 2016/1011 - EU Benchmark Regulation (EU BMR).
Επί του παρόντος, το EURIBOR εξακολουθεί να υφίσταται ως επιτόκιο αναφοράς ακολουθώντας από το τέλος του 2019 μία υβριδική μεθοδολογία βασιζόμενη στο πλήθος των σχετιζομένων συναλλαγών και τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων επί των σχετικών αγορών.
Σε συνέχεια της εφαρμογής της υβριδικής μεθοδολογίας, έχει αποφασιστεί από τον διαχειριστή του Euribor, ΕΜMI (European Money Markets Institute), η δημοσίευση του EURIBOR και μετά την 1η Ιανουαρίου 2022.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και λήψη μέτρων με στόχο την έγκαιρη και ασφαλή συμμόρφωσή της με τις επικείμενες αλλαγές στο σχετικό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.
Παράλληλα, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες μετάβασης στα νέα εναλλακτικά Επιτόκια Αναφοράς σε συνεργασία με τις εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές, κεντρικές τράπεζες και φορείς προκειμένου να εξασφαλίσει μία επιτυχημένη και ομαλή μετάβαση για τους πελάτες της στη μετά LIBOR εποχή.