Ο Όμιλος Πειραιώς έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, τραπεζική και επενδύσεις, παρακολουθεί στενά τις συνεχείς εξελίξεις στο μεταβαλλόμενο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο και προσαρμόζει κατάλληλα τα επενδυτικά προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και τη διαδικασία λήψης των σχετικών επενδυτικών αποφάσεων και παροχής επενδυτικών συμβουλών, ώστε να ανταποκρίνεται όχι μόνο στις απαιτήσεις της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσία και των εποπτικών αρχών, αλλά και στο αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών για προϊόντα και υπηρεσίες με χαρακτηριστικά και στόχους αειφόρων επενδύσεων.
O Όμιλος Πειραιώς έχει διαμορφώσει πολιτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη ήδη από το 2004. Εντός του 2020 διαμόρφωσε την Πολιτική για την Αειφόρο Ανάπτυξη, η οποία αποτυπώνει τη συνολική προσέγγιση του Ομίλου προς την αειφορία και σκοπό έχει να θέσει τις στρατηγικές κατευθύνσεις για την υποστήριξη, προώθηση και χρηματοδότησή της. Η Πολιτική ενισχύει τις προθέσεις του Ομίλου να συμβάλλει στην επίτευξη των παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και εναρμονίζει τη λειτουργία της με τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής (Principles for Responsible Banking) του UNEP-FI.
Ο Όμιλος Πειραιώς λειτουργεί με γνώμονα την ESG Στρατηγική του και τη Στρατηγική για την Κλιματική Αλλαγή, που σκοπό έχει τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, τη στήριξη επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ και έργα εξοικονόμησης ενέργειας, την αξιολόγηση του κινδύνου που προκύπτει από την κλιματική αλλαγή για τις ελληνικές επιχειρήσεις, την εύρεση λύσεων για την προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νέο κλιματικό περιβάλλον.
Η ενεργός συμμετοχή του Ομίλου Πειραιώς σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την εταιρική αειφορία και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και τραπεζικής είναι διαχρονική. Ο Όμιλος είναι μέλος του Οικουμενικού Συμφώνου των Η.Ε. (UN Global Compact) και της Οικονομικής Πρωτοβουλίας του Προγράμματος των Η.Ε. για το Περιβάλλον (UN Environment Programme Finance Initiative -UNEP FI), όπου έχει εκλεγεί και στο Τραπεζικό Συμβούλιο (Banking Board). Έχει υπογράψει τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής και συμμετέχει στη «Συλλογική Δέσμευση Δράσης για το Κλίμα» (Collective Commitment to Climate Action - CCCA) του UNEP FI, δεσμευόμενος να εναρμονίσει το χαρτοφυλάκιό του με τη χρηματοδότηση της βιώσιμης ανάπτυξης, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στον 1,5o Κελσίου. Σε συνέχεια της συμμετοχής στο CCCA, η Τράπεζα υπέγραψε τη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία Science Based Targets για τη θέσπιση επιστημονικά τεκμηριωμένων στόχων μείωσης του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος. Συμμετέχει, επίσης, σε ομάδες εργασίας του UNEP FI όπως Impact Assessment, EU Taxonomy (μαζί με τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Οργανισμό - EBF) που αποσκοπούν στη διαμόρφωση μετρητικών εργαλείων και κριτηρίων αξιολόγησης δράσεων ESG. Για την ενίσχυση των επιχειρηματικών δράσεων που προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον, ο Όμιλος έχει υπογράψει τη διεθνή «Δέσμευση για Χρηματοδότηση της Βιοποικιλότητας» (Finance for Biodiversity Pledge) και συμμετέχει ενεργά στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα «Βιοποικιλότητα και Επιχειρηματικότητα» (EU Business@Biodiversity Platform). Τέλος, η Πειραιώς Asset Management είναι μέλος της πρωτοβουλίας Principles for Responsible Investment (PRI Initiative) για την υιοθέτηση και εφαρμογή των Αρχών Υπεύθυνων Επενδύσεων.
Στοχεύοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τη λειτουργία της, η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναπτύξει στρατηγικές και εφαρμόζει Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ). Από το 2011, έχει καταχωρηθεί στο Ευρωπαϊκό Μητρώο του EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) και το ΣΠΔ είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 14001:2015. Στο πλαίσιο αυτό υπολογίζονται οι άμεσες (Scope 1), οι έμμεσες (Scope 2) και οι λοιπές έμμεσες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τις δραστηριότητές της (Scope 3). Ο Όμιλος επιδιώκει να είναι κλιματικά ουδέτερος έως το 2030 όσον αφορά στην εσωτερική του λειτουργία και έως το 2050 όσο αφορά τις εκπομπές από τις χρηματοδοτήσεις του.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναγνωρίσει ότι οι επιχειρηματικές της χρηματοδοτήσεις ενδέχεται να ενέχουν περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς κινδύνους πέραν των οικονομικών, και, ως εκ τούτου υλοποιεί από το 2017 Σύστημα Περιβαλλοντικής & Κοινωνικής Διαχείρισης Κινδύνων (ESMS). Εφαρμόζει περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια στη διαδικασία αξιολόγησης όλων των νέων επιχειρηματικών χρηματοδοτήσεων, προκειμένου να περιορίσει και να διαχειριστεί τους εν λόγω κινδύνους.
Επιπλέον, προχωρεί μέσα στο 2021 στη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για την πλήρη ενσωμάτωση του κλιματικού και ESG κινδύνων τόσο στη διαχείριση κινδύνων όσο και στη λήψη αποφάσεων ώστε ο οργανισμός να καλύψει πλήρως τις εποπτικές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής για την κλιματική αλλαγή, η Τράπεζα Πειραιώς υπολογίζει σε ετήσια βάση την κλιματική έκθεση των επιχειρηματικών πιστούχων της με βάση τον κύκλο εργασιών τους, οι οποίοι ανήκουν σε επιλεγμένους κλάδους που ενδέχεται να επηρεασθούν οικονομικά από την κλιματική αλλαγή. Για τον υπολογισμό έχει αναπτύξει ένα μοναδικό λογισμικό εργαλείο, την Εφαρμογή Διαχείρισης Κλιματικού Κινδύνου, το οποίο αναβαθμίζεται, ώστε να εναρμονιστεί με τις επικρατούσες προσεγγίσεις για τη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως οι Συστάσεις TCFD και οι προτάσεις του UNEP FI.
Για τη συνολική προσέγγιση στην αειφορία και τη βιώσιμη τραπεζική, η Τράπεζα Πειραιώς αξιολογείται συνεχώς από τους πλέον αναγνωρισμένους παγκοσμίως δείκτες αξιολόγησης ESG (MSCI, ISS, CDP, Vigeo-Eiris, CRI), οι οποίοι εντάσσουν στις λίστες τους τις εταιρείες με τις υψηλότερες αποδόσεις στον τομέα της εταιρικής αειφορίας παγκοσμίως, με οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια.